ForsideMoms Spoergsmaal

Moms FAQ

Det er nemt at lave moms i e-conomic, men reglerne for moms og måden den skal beregnes på, kan give nogle knuder.

For at sikre at du hurtigt kan komme videre, har vi lavet denne side med en liste over nogle af de mest stillede spørgsmål om moms i e-conomic.

Fandt du ikke, hvad du søgte?
Så kan du altid kigge i vores artikler om moms eller kontakte os.

Momsen er forkert på mine faktura

Hvis din opsætning er forkert, kan det være, du oplever, at moms vises forkert på de fakturaer, du sender til dine kunder. Heldigvis er det noget, du kan løse på et øjeblik.

Min faktura skulle have været med moms
Min faktura skulle have været uden moms

Hvordan kan jeg beregne moms i hånden?

Moms udgør som udgangspunkt 25% af varens pris, men det kan til tider være lidt svært at finde rundt i, hvordan man skal regne momsen, hvis beløbet er henholdsvis med og uden moms.

Hvis du har et beløb uden moms og du ønsker at tillægge moms, skal du tilføje 25% - altså en fjerdedel af det beløb, du beregner.

Hvis du derimod skal trække moms fra, skal du dele varens pris i fem lige store dele. Dét skal du, for at tage højde for varens pris uden moms, hvilket er de første fire dele, og dernæst momsen for sig, altså den femte del.
Nu kan du trække én femtedel fra - svarende til 20% - og så har du beløbet uden moms.


Et eksempel:
For at tilføje moms til et beløb uden moms, skal du gange med 1,25.
100 kr. (eks. moms) x 1,25 = 125 kr. (inkl. moms)

For at fjerne moms fra et beløb med moms, skal du gange med 0,8.
125 kr. (inkl. moms) x 0,8 = 100 kr. (eks. moms)

Hvilken momskode skal jeg bruge?

Hvis du har valgt en standardopsætning i e-conomic, da du oprettede din aftale, har du 12 forudindstillede momskoder i dit regnskab. Hver momskode kan bruges til noget forskelligt, alt efter om der er tale om køb eller salg, varer eller ydelser, indland, EU eller udland. Koderne kan ligeledes bruges til at styre, hvor meget moms der skal trækkes, og hvordan det skal indberettes til SKAT.


Herunder kan du se, hvad de enkelte koder kan bruges til:

Momskoder i en e-conomic standardopsætningABR: Salg til øvrig udland - alt andet end EU (rubrik C).
B25: Moms ved byggearbejder o.l. i udlandet.
UY0: Udgående (salg) ydelser indenfor EU (rubrik B).
I25: Indgående moms indland.
IV25: Indgående varer fra udland.
IY25: Indgående ydelser fra udland.
OBPK: Køb med omvendt betalingspligt.
OBPS: Salg med omvendt betalingspligt.
REP: Repræsentationsmoms.
U25: Udgående moms indland.
UEUV: Varer solgt til andre EU lande.
HREP: Repræsentationsmoms i forbindelse med hotelovernatning
(HREP koden findes ikke i aftaler oprettet efter 03/05/2016).

Savner du en momskode?
Så kan du heldigvis oprette de momskoder, du har behov for manuelt.

Hvorfor er min momsopgørelse og momsafstemning ikke ens?

Dette er et spørgsmål, vi har fået en del gange, men bare rolig - der er ikke noget galt med rapporterne eller din moms. Den regner helt rigtigt. Grunden til, at de ikke stemmer overens, er typisk, at der er bogført noget med en anden momskode, end der er angivet på selve kontoen. Det kunne eksempelvis være en postering på din konto til EU moms, der har momskoden IV25 (Indgående varekøb 25% moms) og dermed ikke hører til på denne konto. Så når den viser, at det er forkert, kan det være en god ide at dobbelttjekke, om det er posteret korrekt.

Hvis vi i momsafstemningen tager udgangspunkt i konto 1010, er der på den en momskode, der hedder U25. Hvis alle posteringer, der er bogført på 1010 har haft momskode U25, ville det være det beløb, der står under ”Beregnet moms”. Det, der står under ”Bogført moms”, er det, der rent faktisk er bogført på kontoen (og det der står i momsopgørelsen). Så hvis ”Bogført moms” og ”Beregnet moms” ikke er det samme, er der bogført noget med en anden momskode eller uden på konto 1010. Så det er derfor, de to ikke stemmer overens.

Hvad betyder ”Markér som indberettet”?

På vores momsopgørelse er der en knap, der hedder ”Markér som indberettet”. Hvis du klikker på denne knap, vil systemet gå ind og postere, at du har indberettet din moms. Så er der kun tilbage at indberette den til SKAT og så bogføre den betalte eller tilbagebetalte moms. Hvis du gerne vil have bogført dine posteringer, når du klikker ”Markér som indberettet”, skal du først have sat dine systemkonti op mht. momsafregning.

Hvordan bogfører jeg betalt eller tilbagebetalt moms?

Nu har du fået din momsopgørelse til at stemme. Du har markeret det hele som indberettet og været en tur forbi SKAT.dk for at indberette, hvad du skal betale, eller måske endda, hvad du skal have tilbage. Nu er der kun tilbage at bogføre.

Hvordan håndterer jeg køb i udlandet?

Når du køber varer/ydelser fra udlandet, skal du bogføre dit køb som en leverandørfaktura.

Derudover skal du være opmærksom på de forskellige regler, der er gældende for køb indenfor EU og køb udenfor EU. Hvis varene importeres til Danmark fra et land udenfor EU, skal du være opmærksom på, om dine varer er underlagt importmoms.

Husk, at du altid kan læse mere om indgående moms i vores artikler "Moms i e-conomic".

Omvendt betalingspligt

Omvendt betalingspligt er en ordning, hvor det er køber og ikke sælger, der skal afregne momsen af et varekøb. Fakturaen udstedes uden moms, hvorefter det er købers ansvar at beregne og afregne moms med SKAT. Der er forskellige ting, som du skal være opmærksom på, alt efter om du køber en vare med omvendt betalingspligt, eller om du sælger en vare med omvendt betalingspligt.

Hvis du er i tvivl om, hvornår eller hvordan du skal benytte omvendt betalingspligt, kan du altid søge hjælp på SKATs hjemmeside eller rådføre dig med en autoriseret revisor.

Hvordan fungerer "Gulpladebil moms"?

Alt afhængigt af om din firmabil bruges til private gøremål, eller du kun bruger den til arbejdet, er der forskel på de regler, du skal forholde dig til. Hos e-conomic kan vi desværre ikke rådgive dig om disse regler, men på SKATs hjemmeside, kan du let og hurtigt finde information om moms og lovgivning, når du ejer en bil på gule plader.

Repræsentationsmoms

Er du lidt i tvivl om, hvordan repræsentationsmoms hænger sammen? Helt forståeligt.

Repræsentationsmoms udgør en fjerdedel af den betalte moms. Det vil sige, at momsen kan trækkes fra, hvis du har en udgift i forbindelse med repræsentation af dit firma.

e-conomic kan desværre ikke rådgive dig om repræsentationsmoms, når det kommer til lovgivning herom.
Hvis du er i tvivl om, hvornår eller hvordan du skal benytte repræsentationsmoms, kan du altid søge hjælp på SKATs hjemmeside eller rådføre dig med en autoriseret revisor.

Importmoms

Når du har købt en vare uden for EU, så skal du som udgangspunkt betale dansk moms. Du kan registrere importmoms i e-conomic ved at oprette separate konti i din kontoplan til håndtering af importmoms.

e-conomic kan desværre ikke rådgive dig om importmoms, når det kommer til lovgivning herom.
Hvis du er i tvivl om, hvornår eller hvordan du skal benytte importmoms, kan du altid søge hjælp på SKATs hjemmeside eller rådføre dig med en autoriseret revisor.

Brugtmoms

Brugtmoms skal benyttes, når du videreforhandler brugte varer. Brugtmoms betyder, at du kun skal beregne moms af din avance og ikke af hele salgsprisen.

I e-conomic har vi desværre ikke mulighed for automatisk at håndtere brugtmoms. Ligeledes må vi ikke rådgive dig om brugtmoms, når det kommer til lovgivning herom.

Hvis du er i tvivl om, hvornår eller hvordan du skal benytte importmoms, kan du altid søge hjælp på SKATs hjemmeside eller rådføre dig med en autoriseret revisor.


Yderligere hjælp?

Indrømmet, vi oplever - at I kære kunder - kender til detaljer i programmet, som vi i Supporten ikke selv har tænkt på.

Sidder du med et rigtigt godt fif, eller har du et spørgsmål til programmet, så er du naturligvis velkommen til at sende os en mail på info@e-conomic.dk.

Du kan naturligvis også altid tjekke vores Forum, for at se, om der allerede findes et godt fif eller et svar på dit spørgsmål dér.

moms/spoergsmaal · Sidst ændret: 2018/08/27 15:20 af Andreas Rostved