Forside Corona-hjælp

Corona hjælpepakker

Praktisk guide til hvordan du får dine data, der skal bruges til din ansøgning, og hvordan du bogfører modtaget kompensation.

Du kan læse mere om kompensationsordningerne og hvilke krav du skal leve op til på vores blog. Her på e-copedia kan du finde detaljer om, hvordan du trækker tal ud af e-conomic, samt få gode råd til at bogføre modtaget kompensation.

Kan jeg forberede min ansøgning om kompensation for tabt omsætning i e-conomic?

Ja. Ud fra regnskabsprogrammet er der to ting du skal have klar: Omsætningen for hele 2019 og omsætningen for referenceperioden. (Eksempelvis samme periode året før, altså den periode hvor man med sikkerhed ved hvad omsætningen var, også kaldet realiserede periode) som du søger kompensation for i 2020.

Der er to måder hvorved det på en nem måde kan illustreres hvordan omsætningen ser ud i e-conomic, og som du som virksomhed kan vedlægge som dokumentation hos SKAT:

1. Den ene er ved at dokumentere omsætningen gennem momsopgørelsen i form af salgsmomsen. Her skal du blot være opmærksom på at det er omsætningen, du skal anføre i ansøgningen og ikke selve salgsmomsen. Salgsmomsen giver blot dokumentation for hvad din omsætning er.

Momsregnskabet kan du trække i e-conomic ved at gå i rapporter → moms → momsopgørelse og vælge den periode du vil vedlægge som dokumentation. Herefter kan du i højre side trykke på print og vælge print til PDF.

Vær opmærksom på at rapporten er bygget til at trække hele måneder og ved at ansøgningsperioden er på tværs af måneder, kan anden mulighed give et bedre overblik.

2. Den anden mulighed er gennem saldobalancen: Dette kan du trække i e-conomic under rapporter. Ude i venstre sidemenu ligger Saldobalance. Her skal du trække en saldobalance, hvor du vælger den pågældende periode (hele året eller referenceperioden).

I saldobalancen er der de tal som skal oplyses i forbindelse med omsætning en-til-en, og der er også momsopgørelse (under passiver), hvis Skat efterspørger det.

Når du har fået rapporten frem på din skærm kan du gå op i højre side og trykke på print og herefter vælge print til PDF.

Er der anden dokumentation jeg skal have klar til ansøgningen?

Ikke andet end, at der er visse krav du skal opfylde for at kunne modtage kompensation. Du kan læse mere på vores blog, hvor du også finder links til ansøgning og andre gode artikler.

Jeg skal ansøge om lønkompensation. Skal jeg klargøre noget i e-conomic?

Nej, du skal blot forberede information om dine ansatte. Vær opmærksom på, at der er forskel på, om du har 1-25 medarbejdere eller flere.

Hvis du har flere end 25 medarbejdere, skal du forberede en liste i .csv format.

Læs evt. mere på vores blog.

Hvordan forbereder jeg min ansøgning om kompensation for faste udgifter?

I forbindelse med denne ansøgning, er der to parametre du skal være opmærksom på:

1. Du skal angive det forventede fald i omsætning, og du skal opgøre dine faste omkostninger.

De forventede faste omkostninger for corona-perioden kan kortlægges ved, i e-conomic, at trække en sammenlignelig periode. Her har Virksomhedsguiden peget på perioden december 2019 til februar 2020. Såfremt du eksempelvis har regnskabsafslutning 31.12.19, vil du ikke kunne trække tallene på én gang i saldobalancen. I dette tilfælde kan resultatopgørelsen bruges, hvor du kan trække en periode der går på tværs af regnskabsperioder. Således kan du danne dig et overblik og lægge den til grund for de fremtidige måneders faste udgifter.

2. Du skal også dokumentere det forventede fald på 35% eller mere. Her skal du fremlægge en tidligere periode som grundlag for faldet i omsætning. I dette tilfælde peger Virksomhedsguiden på, at du skal vælge 1. april til 30 juni 2019.

Dette kan du trække i e-conomic under rapporter. Her skal du trække en saldobalance for perioden sidste år og lægge denne til grund for din forventning. (Du kan, hvis den samme periode sidste år ikke giver et retvisende billede, vedlægge en anden periode som dokumentation. Du skal blot kunne argumentere for hvorfor denne periode giver et retvisende billede).

OBS!
For at kunne søge om kompensation for de faste omkostninger, skal du have din revisor til at vedlægge en erklæring på, at du har opgjort omsætning og faste omkostninger korrekt, og om virksomheden har haft driftsunderskud i 2019.Jeg vil få omgjort indbetalt moms eller lønsumsafgift til et rentefrit lån?

Du behøver ikke foretage dig noget i e-conomic i forbindelse med ansøgningen, da det drejer sig om tal der er indberettet for virksomheden og derfor har Skat grundlaget.

Læs mere om lønsumsafgift.

Hvordan forbereder jeg min ansøgning om et statsgaranteret lån?

Du behøver ikke egentlig foretage dig noget i e-conomic i forbindelse med ansøgningen. Men du kan blive spurgt af lånedudbyderen om at kunne fremvise du har et fald på 30% i omkostning. Derfor vil det være en god idé at få trukket den samme dokumentation ud, som hvis du skulle ansøge om kompensation for faste udgifter (se ovenstående afsnit). Husk, at du skal være ajourført i din bogføring- dvs. at alt skal være opdateret inden du trækker din dokumentation.

OBS!
For at kunne søge om statsgaranteret lån, behøver du ikke at få din revisor til at vedlægge en erklæring, men dit pengeinstitut kan kræve dokumentation. Læs mere om ordningen her.Hvordan får jeg bogført modtaget kompensation i mit regnskab?

Såfremt der modtages kompensation, er det vigtigt at de illustreres i regnskabet så en læser af dette kan se hvad der er sket i virksomheden inden for regnskabsperioden. Derfor vil vi anbefale, at der oprettes en særskilt konto til corona kompensation i driften, så bliver det nemt at illustrere hvor meget virksomheden har modtaget. Her posteres direkte på den nye konto og modposten til denne er de penge du får i banken, så det skal også illustreres der.

Dette gør det nemt for dig som virksomhed at dokumentere hvad der er modtaget over for SKAT, samt det som regnes med i den daglige drift for året. Tjek eventuelt med revisor så du sikrer dig, at det giver det mest retvisende billede.

Det er i forbindelse med de nye lånemuligheder som med andre ordninger. Det skal bogføres i regnskabet, så man sikrer sig, at læser af regnskabet kan gennemskue hvad der er sket. Derved vil vi foreslå at oprette en særskilt konto hvor man anfører beløbet, der er en gæld til Staten, og modpostere i banken hvor man får beløbet.Yderligere hjælp?

Indrømmet, vi oplever - at I kære kunder - kender til detaljer i programmet, som vi i Supporten ikke selv har tænkt på.

Sidder du med et rigtigt godt ”fif/cowboy trick”, eller har du et spørgsmål til programmet, så er du naturligvis velkommen til at sende os en mail på info@e-conomic.dk.

Du kan naturligvis også altid tjekke vores Forum, for at se, om der allerede findes et godt fif eller et svar på dit spørgsmål dér.

corona-hjælp · Sidst ændret: 2020/09/17 12:20 af Casper Hertz Olsen