ForsideRykkere Incasso

Inkasso og tabsafskrivning

Din forretning skal tjene penge, for at køre rundt. Men, hvad gør du når en kunde ikke kan eller vil betale dig?

Her kan du læse om den bogføring der skal til, hvis du sender en kunde til inkasso eller afskriver hvad kunden skylder dig, som tab.

Husk at rådføre dig med en godkendt revisor eller et inkassobureau, før du bogfører tab eller sender en kunde til inkasso.

Inkasso

Har du sendt en faktura til inkasso, vil du – hvis kunden betaler – modtage en afregning fra advokaten eller inkassobureauet. Denne afregning skal bogføres.

Vær især opmærksom på at få bogført eventuelle renter, som er blevet opkrævet af advokaten.

Bogføringen foretages i e-conomic ved hjælp at posteringstypen kundeindbetaling og med rentekontoen for kunder som modkonto. Momsen af inkassosalæret skal posteres direkte.

I eksemplet herunder, med udgangspunkt i e-conomics standard-kontoplan, har vi benyttet konto 4360 "Renteindtægt, debitorer" til at afskrive beløbet, din kunde egentligt skyldte dig, men ikke kan eller vil betale. For at skrive momsen væk, har vi benyttet konto 6902 "Udgående (salg) moms".

Eksempel på fordeling af inkasso-postering - uden salær og moms af salær medtaget. Forslåede konti er baseret på e-conomics standard-kontoplan.

VIGTIGT

Når det kommer til inkasso, er der noget lovgivning du skal kende til og tage højde for. Desværre er det ikke noget supporten hos e-conomic, kan guide dig i. Derfor anbefaler vi, du rådfører dig med en godkendt revisor eller et inkassobureau, for at sikre dig selv og din forretning mod at lave fejl der, i værste fald, kan være direkte ulovlige.

Tabsafskrivning

Hvis kunden viser sig at være insolvent og ikke kan betale, skal du afskrive beløbet som tab.

Igen bruger du posteringstypen kundeindbetaling og modposterer i driften på kontoen for tab på kunder.Vær opmærksom på, at du skal debitere kontoen for udgående moms.

Hvis du benytter et standard-kontoplan fra e-conomic vil du, som udgangspunkt, benytte konto 3720 "Tab på debitorer - konstateret" til at afskrive beløbet, din kunde egentligt skyldte dig, men ikke kan eller vil betale. Samtidigt skal du sørge for at afskrive den moms, der blev beregnet på den faktura du oprindeligt sendte til din konto. I e-conomics standard-kontoplan hedder denne 6902 "Udgående (salg) moms".

Eksempel på fordeling af tabsafskrivnings-postering. Forslåede konti er baseret på e-conomics standard-kontoplan.

Du behøver dog ikke nødvendigvis at sende alle fordringer til inkasso, før du kan afskrive dem. Her gælder nogle regler og beløbsgrænser, særligt for småbeløb, som du bør ajourføre med din revisor eller en advokat.


Eksterne links du kan finde nyttige
www.retsinformation.dk
Vil du op i toppen af artiklen igen, eller vil du retur og læse mere om emnet?
Til top
Tilbage til emnet og læs mere om Før du sender en rykker


Yderligere hjælp?

Indrømmet, vi oplever - at I kære kunder - kender til detaljer i programmet, som vi i Supporten ikke selv har tænkt på.

Sidder du med et rigtigt godt ”fif/cowboy trick”, eller har du et spørgsmål til programmet, så er du naturligvis velkommen til at sende os en mail på info@e-conomic.dk.

Du kan naturligvis også altid tjekke vores Forum, for at se, om der allerede findes et godt fif eller et svar på dit spørgsmål dér.

rykkere/incasso · Sidst ændret: 2017/05/09 10:58 (ekstern redigering)