e-copedia

e-copedia - din hjælp til e-conomic
ForsideMoms Spoergsmaal

Moms FAQ

Som virksomhed er det vigtigt at have styr på moms. Hvad skal betales? Hvornår skal det betales? Og hvordan pokker gør du det? Vi har her prøvet at samle de hyppigst stillede spørgsmål vedrørende moms.

1: Hvordan udregner jeg moms?

Moms udgør som udgangspunkt 25% af varens pris, men det kan til tider være lidt svært at finde rundt i, hvordan man skal regne momsen, hvis beløbet er henholdsvis med og uden moms.

Hvis du har et beløb uden moms, skal du lægge 25% til - altså en fjerdedel. Hvis du derimod skal trække momsen fra, er der jo lagt en fjerdedel til, så der nu er 5 lige store dele. Altså skal du trække en femtedel fra - nemlig 20%.

Hvis du har beløbet ekskl. moms, skal du gange det med 1,25 for at få beløbet inkl. moms.

100 x 1,25 = 125

Hvis du har beløbet inkl. moms, skal du gange det med 0,8 for at få beløbet ekskl. moms.

125 x 0,8 = 100

2: Hvilken momskode skal jeg bruge?

I e-conomic har vi (hvis du har valgt en standardopsætning) 12 momskoder. Hver momskode har deres egen betydning, alt efter om det er køb eller salg, varer eller ydelser, indland, EU eller udland, hvor meget moms der skal trækkes og, hvordan det skal indberettes til skat. Du kan her se, hvad de forskellige momskoder står for:

Momskoder - standardopsætning Følgende momskoder er allerede oprettet for dig

ABR: Salg til øvrig udland - alt andet end EU (rubrik C).
B25: Moms ved byggearbejder o.l. i udlandet.
HREP: Repræsentationsmoms i forbindelse med hotelovernatning (indgår ikke i nye aftaler efter 03. maj 2016).
I25: Indgående moms indland.
IV25: Indgående varer fra udland.
IY25: Indgående ydelser fra udland.
OBPK: Køb med omvendt betalingspligt.
OBPS: Salg med omvendt betalingspligt.
REP: Repræsentationsmoms.
U25: Udgående moms indland (rubrik B).
UEUV: Varer solgt til andre EU lande.
UY0: Udgående (salg) ydelser indenfor EU (rubrik B).
Momskoder - ikke med i standardopsætningUEUY: Koden for ydelser solgt til andre EU lande - kan evt. oprettes ved at kopiere koden for UEUV.

Hvis du ikke benytter vores standardopsætning, kan du selv oprette de momskoder, du har behov for.

3: Hvad betyder momskode I25 og IV25? Hvad er forskellen?

Som du kan se ovenover, skal du bruge momskoden I25, når du køber varer inden for Danmarks grænser, og IV25 når du køber varer inden for EU.

4: Køb i udland (ikke omvendt betalingspligt)

Køber du varer i udlandet, som ikke omfatter den omvendte betalingspligt, skal du benytte dig af momskoderne IV25 (Varer) og IY25 (Ydelser).
For at få dine EU- og udlands køb med i de korrekte rubrikker i momsopgørelsen, er det vigtigt at du opretter købene som leverandørfakturaer. Så en leverandørfaktura fra EU (rubrik A) og en leverandørfaktura fra udland.

5: Gulpladebil moms

Alt efter hvilken firmabil du har, om den bliver brugt til private gøremål eller kun firmamæssige gøremål, er der forskellige regler. Hos e-conomic kan vi ikke rådgive om disse regler, men på SKATs hjemmeside, kan du finde alt om moms af biludgifter.

6: Repræsentationsmoms

Er du lidt i tvivl om, hvordan repræsentationsmomsen hænger sammen, er det helt forståeligt. Repræsentationsmomsen udgør 25% af den betalte moms. Det, du skal være opmærksom på er, at Hotelmomsen (Hotelovernatninger) pr. 1. januar 2015 ikke længere har en fradragsbegrænsning. Dvs. at den nu er fuld fradragsberettiget.

7: Importmoms

Når du har købt en vare uden for EU, så skal du som udgangspunkt betale dansk moms. Du skal håndtere importmomsen i e-conomic ved at oprette separate konti i din kontoplan til det. På SKATs hjemmeside er det muligt at læse mere om hvad de kræver.

8: Brugtmoms

Brugtmoms bruges, når du videreforhandler brugte varer. Brugtmoms betyder, at du kun skal beregne moms af avancen og ikke af hele salgsprisen. Det er hos os desværre ikke muligt at klare brugtmoms automatisk, og der er heller ikke udsigt til at det kommer til at ske. Men vi har alligevel lidt om brugtmoms, som du kan læse.

9: Hvordan får jeg dansk moms på en faktura?

Det er en kombination af din kundes momszone (som du kan finde, når du redigerer kunden og vælger fanen ”Øvrigt”) og den konto der står ud for de enkelte momszoner på varegrupperne, der bestemmer hvilken moms der skal beregnes på fakturaen.

Hvis du har valgt en af vores standardopsætninger, vil dette være sat op korrekt. Det kan være en god ide sikre dig, at dine varegrupper er sat op korrekt, hvis der skulle opstå et problem med dette.

Hvis det derimod er et særtilfælde, at lige præcis denne faktura skal være med dansk moms (25%), skal du ind og redigere i den igangværende faktura og ændre momszonen.

10: Hvordan fjerner jeg momsen fra min faktura?

Har du fået moms på din faktura, men det skulle der ikke have været? Så er der to ting der kan være synderen. Enten er det varen/varegruppen, eller også er det kundens opsætning.

Skal kunden altid have alle varer uden moms? Så er det kundes momszone der driller. Den kan du rette, hvis du redigerer kunden, klikker på fanen ”Øvrigt” og så ændrer momszonen til det, der passer til kunden.

Er det varen, der aldrig skal sælges med moms? Så er det dine konti på dine varegrupper der driller, eller også står varen i den forkerte varegruppe. Varer uden moms skal være knyttet til en varegruppe uden moms og med en konto tilknyttet, også uden moms. Hvis du har valgt en af vores standardopsætninger, vil dette være sat op med varegruppe 2 (Varer u/moms) og 4 (Ydelser u/moms) og med konto 1030 knyttet til.

Hvis det derimod er et særtilfælde, at lige præcis denne faktura skal være helt uden moms, skal du ind og redigere i den igangværende faktura og ændre momszonen.

11: Hvordan sørger jeg for at der kommer 0-moms og samtidig EU kode på min faktura?

Hvis vi går ud fra at du har en standardopsætning, skal du først tjekke om din kundes momszone er opsat korrekt, nemlig til EU (rubrik B).
Det gør du ved at redigere kunden, klikke på fanen ”Øvrigt” og så ændre momszonen, hvis den er opsat til andet. Når det er gjort, skal vi under dine varegrupper og se, om det er den korrekte konto, der står under EU (rubrik B) ud for de forskellige varegrupper. Her er det vigtigt, at den rigtige momskode er tilknyttet kontoen. Det kan ses ved at holde musen over. Hvis det er en vare, du sælger, er det UEUV, og hvis det er en ydelse du sælger, er det UY0.

Hvis du ikke har en standardopsætning, skal du stadigvæk sikre dig at kunden er opsat korrekt, men du skal også se, om du har de rigtige momskoder, og om det er oprettet korrekt. Det er muligt, at du skal oprette nye momskoder.

12: Omvendt betalingspligt

Omvendt betalingspligt er en ordning, hvor det er køber og ikke sælger, der skal afregne momsen af et varekøb. Fakturaen udstedes uden moms, hvorefter køber beregner og afregner moms. Der er forskellige ting, som du skal være opmærksom på, alt efter om du køber en vare med omvendt betalingspligt, eller om du sælger en vare med omvendt betalingspligt.

13: Hvordan rammer man felterne i momsopgørelsen?

Det kan godt være en opgave i sig selv at finde ud af, hvilke handlinger der berører hvilke felter i momsopgørelsen. Hvis du klikker ind og kigger på artiklen og klikker på ”Hvordan påvirker man felterne?” i Indhold i højre side, kan du se en oversigt over præcis, hvad der gør hvad i momsopgørelsen.

14: Hvorfor kan jeg ikke se mine EU-varekøb under rubrik A?

Hvis du har lavet dine EU-varekøb som finansbilag, vil de ikke komme med i momsopgørelsen. Du er i stedet for nødt til at lave dem som leverandørfakturaer.

15: Hvorfor stemmer min momsopgørelse ikke til min momsafstemning?

Dette er et spørgsmål, vi har fået en del gange, men bare rolig - der er ikke noget galt med rapporterne eller din moms. Den regner helt rigtigt. Grunden til, at den ikke stemmer overens, er typisk at der er bogført noget med en anden momskode, end der er angivet på selve kontoen. Så når den viser, at det er forkert, kan det være en god ide at dobbelttjekke, om det er posteret korrekt.

Hvis vi i momsafstemningen tager udgangspunkt i konto 1010, er der på den en momskode, der hedder U25. Hvis alle posteringer, der er bogført på 1010 har haft momskode U25, ville det være det beløb, der står under ”Beregnet moms”. Det, der står under ”Bogført moms”, er det, der rent faktisk er bogført på kontoen (og det der står i momsopgørelsen). Så hvis ”Bogført moms” og ”Beregnet moms” ikke er det samme, er der bogført noget med en anden momskode eller uden på konto 1010. Så det er derfor, de to ikke stemmer overens.

16: Hvad betyder ”Markér som indberettet”?

På vores momsopgørelse er der en knap, der hedder ”Markér som indberettet”. Hvis du klikker på denne knap, vil systemet gå ind og postere, at du har indberettet din moms. Så er der kun tilbage at indberette den til SKAT og så bogføre den betalte eller tilbagebetalte moms. Hvis du gerne vil have bogført dine posteringer, når du klikker ”Markér som indberettet”, skal du først have sat dine systemkonti op mht. momsafregning.

17: Hvordan bogfører jeg betalt eller tilbagebetalt moms?

Du har nu kæmpet med din moms. Du har endelig fået din momsopgørelse til at give mening. Du har markeret det hele som indberettet og været en tur forbi SKAT.dk for at indberette, hvad du skal betale, eller måske endda, hvad du skal have tilbage. Nu er der kun tilbage at taste din moms i din kassekladde og klikke bogfør.
Du har nu klaret endnu en momsperiode og vi hos e-conomic, er taknemmelige for at have dig som kunde.


Vil du op i toppen af artiklen igen, eller vil du læse mere om emnet?
Til top
Læs mere om Moms
Læs mere om Rapporter
Læs mere om Indstillinger
Læs mere om Afslut regnskabsår med åbne valuta posteringer

Yderligere hjælp?

Indrømmet, vi oplever - at I kære kunder - kender til detaljer i programmet, som vi i Supporten ikke selv har tænkt på.

Sidder du med et rigtigt godt ”fif/cowboy trick”, eller har du et spørgsmål til programmet, så er du naturligvis velkommen til at sende os en mail på info@e-conomic.dk.

Du kan naturligvis også altid tjekke vores Forum, for at se, om der allerede findes et godt fif eller et svar på dit spørgsmål dér.

moms/spoergsmaal · Sidst ændret: 2017/08/18 12:15 af Rikke Malling Jensen
Visma e-conomic A/S